tiistai 1. huhtikuuta 2014

vuoden hauskin päivä

Aprillipäivä juontaa juurensa pitkälle menneisyyteen. Jo antiikin roomalaiset kusettivat kanssasodomiittejaan Hilaria-päivänä ja 1500-luvun Ranskasta perinne otti uutta tuulta kalenteriuudistusten myötä. Vuosi alkoi silloisessa Ranskassa eri aikoihin eri paikoissa ja paikallinen kurko päättikin yhtenäistää päivämäärän. Uusi päivä oli 1. tammikuuta, kun yksi vanhoista päivistä oli ollut 25. maaliskuuta (joka oli myös ollut Hilaria-päivän päivämäärä). Tätä vanhaa päivää noudattaneita sitten ukotettiin avoimesti.

Historian kautta onkin hyvä siirtyä tähän päivään. Hauskinta mielestäni aprillipäivässä on se, kun uutistalot, bussikuskit, työkaverit ja naapurin ärsyttävä kersa yrittävät kaikki kusettaa sinua oikein olan takaa (ei kirjaimellisesti). Pilat vaihtelevat hassunhauskoista uutisankoista naamaan räkimiseen. Siinä sitten kuravedet sillien kera henkitorvessa mietitään, että oliko tuo nyt sitten sitä aprillia.

(Välihuomiona mainittakoon, että mietin tässä onkohan kuinka moni lääkäri hassutellut aprillipäivänä esimerkiksi syöpädiagnoosien kanssa. "Älä nyt leikistä suutu" jne. Toinen skenaario on aprillipäivänä kosiminen.)

Aprillipäivän isoin ongelma on sen oletettu hauskuus. Kuivankalvakat ihmiset keksivät päättömyyksiä ja saavat suurta tyydytystä, kun toinen menee lankaan. Tästä täyttyykin sitten ko. henkilöiden vuosittainen huumorikiintiö ja loppuvuosi vedetään mieli jalkojen sijasta tukevasti maassa.

Koska kritiikin päätteeksi on oppien mukaan esitettävä parannusehdotuksia, on minulla niitä kokonaista kaksi. Toinen pohjautuu naistenpäivän huuteluihin ja on toista hieman miellyttävämpi. Eli kun yksi päivä on pyhitetty valehtelemiselle, vuoden muut päivät onkin syytä viettää vain totta puhuen. (Naistenpäivänä kun kaikista hauskimmat ihmiset tapaavat heittää ilmoille hauskuuden, että "muut päivät onkin sitten miesten päiviä, höhöhö.") Toinen ehdotus on myös peruja naisten-, isäin- ja äitienpäiviltä, eli kusettamista pitäisi harrastaa jokaisena päivänä, eikä vain sille pyhitettynä päivänä. Tiedä sitten, kumpi olisi parempi vaihtoehto.

PS. Jos jotain harmittaa tämä teksti, niin voin sitten sanoa, että APRILLIA! Kätevää, eikö? Ja kai se aprillipäivä jaksaa naurattaa sitten paremmin, kun viisi saman linjan bussia ei aja aamulla kylmänviileästi ohitse puolityhjinä pysäkillä viittovien ihmisten ohi. (Onpas mulla rankka elämä.)

PPS. Aprillipäivän historia saattaa olla aprillia, mutta ainakin se kuulostaa vekkulilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti