keskiviikko 10. lokakuuta 2012

kuntavaaliehdokkaat

Kohta on aika taas valita kansan syvistä riveistä ne ihmiset, jotka tulevat edustamaan kantojamme paikallisessa päätöksenteossa. Vaalikoneet (mm. Yle) ovat auenneet tai aukeamassa ja itsekin päätin tunnollisena ja vastuuni kantavana kansalaisena sellaisen tehdä.

Kysymykset olivat suurelta osin relevantteja, mutta erittäin kyseenalaisiakin kohtia löytyi. Hyvänä esimerkkinä kysymys, jossa kysyttiin suunnilleen näin: minkä seuraavista haluaisit sijoitettavan (jos olisi pakko ottaa joku) omaan naapurustoosi? Vaihtoehdot olivat ongelmanuorten turvakodista narkomaanien ruiskunvaihtopisteen kautta asunnottomien yömajaan. Olisivat nyt samalla kysyneet, että minkä näistä mieluiten haluaisit (jos olisi pakko): tertiäärivaiheen kupan, aivokasvaimen, ebolan vai HIV:n? Jos halutaan selventää ehdokkaiden kantoja tiettyjen heikko-osaisten vähemmistöjen oloihin tai näiden sietämiseen omassa asuinympäristössä, voidaan se mielestäni esittää hieman fiksummin ja äänestäjää hyödyttävämmin. Toki onhan kysymys varmasti saanut vaalikoneen laatijan hykertelemään omassa näppäryydessään, mutta tosiasiassa kysymys ei ollut mitään muuta kuin liioitellun karkea ja tarpeeton.

Vaalikoneiden tulosten ja ehdokkaisiin tutustumisen jälkeen löysin itselleni täydellisen ehdokkaan. Aku Ankka. Myös klassinen fallos houkuttaisi piirtää lappuun. Ehdokkaiden kannat asioihin heittelivät omistani mielenkiintoisin tavoin. Jos muuten ehdokas vaikutti lupaavalta, niin sitten yhtäkkiä hän päättikin haluta Vaasaan hevosurheilukeskuksen ja musiikkitalon. Vaasaan. Musiikkitalon. Vaikka onhan tämä toki melkoinen metropoli.

En aio puuttua sen suuremmin ihmisten ulkonäköihin, koska mielestäni olisi pelottavaa, jos jokainen ehdokas olisi vaalikuvassaan puku päällä ja lipevä hymy kasvoillaan, mutta äänestäisitkö sinä ehdokasta, jonka vaalikuva on (luultavasti) skannattu passi/ajokorttikuva? Minulla ei ole mitään henk. koht. riitaa kuvan ehdokkaan kanssa, eikä muidenkaan ehdokkaiden kanssa, mutta kyse on vuodesta 2012, jolloin jossei ehdokkaan lähipiiristä, niin ainakin puolueelta luulisi löytyvän toimiva digikamera. Mutta ehkä tämä on sitten sitä vihapuhetta, jos sanon, että ellet pysty tarjoamaan vaalikuvaksesi edes jotenkuten tuoretta (vaaleja varten otettua) kuvaa, et välttämättä ole oikea valinta päättämään kuntasi asioista.

Omaan ääneeni palatakseni (koska tykkään siitä ja se on tärkeä), joudun toteamaan, että uskoni poliittiseen vaikuttamiseen kunnallisella tai kansallisella tasolla on melko lailla nollissa. Ehkä kantani ovat jotenkin erityisen oudot, mutta en ole löytänyt oikeastaan ikinä sellaista ehdokasta, jota todella haluaisin koko aatteellisen paloni tunnosta äänestää. Tällä kertaa äänestän luultavasti jotakuta, kenellä on hassu etunimi, eikä ole ei-tykkäämästäni puolueesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti